Zwarte els (Alnus glutinosa)

De elzen bloeien. Ik vind het een mooi gezicht, de nieuwe katjes gemengd met elzenproppen (♀ katjes van vorig jaar). {klik op foto’s voor vergrotingen}


Net als hazelaar bloeit zwarte els in de winter met katjes. Ze hangen een tijd mooi rood geschubd aan de takken om dan langzaam open te gaan tot eigenlijk moeilijk van hazelaar te onderscheiden ♂katjes vol stuifmeel. De ♀bloempjes zijn heel anders, maar minstens zo klein. En ook rood. Dit zijn eigenlijk minikatjes. De middelste fototoont een groepje boven de ♂katjes. Onder de schubjes zie je de rode stampers uitpiepen (rechts).
De knoppen waar straks fris groen blad (oh, ook zo’n zin in?) uitkomt zijn zachtlila. Deze inheemse elssoort houdt van natte voeten en staat in en langs het moeras.

 

Tot onze grote vreugde vonden we op oude

elzenproppen -die lekker nat tussen blad langs het moeras lagen-, 2 soorten paddenstoeltjes: elzenpropmollisia (Mollisia amenticola – grijze rondjes) en elzenpropmummiekelkje (Ciboria viridifusca – beige op een steeltje).
Op het alpinum staan op eilandjes nog bomen van een andere elssoort. Daarvan zijn de knoppen rood en de elzenpropjes bruiner en kleiner.

4 gedachten over “Zwarte els (Alnus glutinosa)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *