Wilde Gagel (Myrica gale)

De gagel bloeit! Zo mooi met geel-rode katjes op de verder nog kale struik langs de vijver. Het hele jaar ruikt hij lekker, wrijf maar eens over de blaadjes als die er weer zijn. En ja, het is een ‘hij’, de struiken zijn twee-huizig, dus alleen mannelijke bloemen in dit geval, -de vrouwelijke op een andere plant. Maar of die ook in de botanische tuin staat dat betwijfel ik. Alhoewel, merkwaardig genoeg kan de gagel het volgende jaar besluiten alleen vrouwelijke bloemen te dragen. Heerlijk als je die keuze hebt.
Op de onderkant van de bladeren zitten harspuntjes met harsklieren waarin etherische olie zit. Ze smaken bitter en werden daarom wel gebruikt bij de bereiding van bier en jenever. Bier werd daardoor ook langer houdbaar. De gele bloemknoppen werden vroeger ook als verfstof gebruikt. Toen ik de foto maakte zat ik direct onder het vele gele stuifmeel. Ja en niezen want ik heb hooikoorts. Maar dat houdt me écht niet binnen. Ik was verrast door de paarse meeldraden, steeds 4 stuks boven een bakjesvormig schutblad. (klik op de foto voor vergroting)
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.