Look


Er staan in de hortus verschillende look-soorten. Op het alpinum in de botanische tuin staan kleinere wilde soorten zoals de moeslook (Allium oleraceum) (links) en berglook (Allium carinatum en Allium senescens var. montanum).
dsc08461adsc02055uitDe bloei is een scherm van kleine bloemetjes aan de stengeltop die voor de bloei omhuld wordt door 2 papierachtig aanvoelende kleppen. Bij de moeslook is dit goed te zien omdat ze niet afvallen maar sierlijk uitstrekken naar opzij.

Bij veel looksoorten komen broedbolletjes voor; dat zijn mini-uitjes die zich vormen in het bloemhoofdje. Bij moeslook en berglook is dat te zien in de bloem. De bloemen zelf zijn dan onvruchtbaar. Bij kraailook kun je vaak goed zien dat ze in de bloem alweer gaan uitlopen met kleine groene steeltjes.
dsc05057uitydsc02869aAls er wel zaden gevormd worden is dat vaak een driekantig doosje met zwarte zaden. Dat is goed te zien bij de (sier)uien. In de arcadische tuin staan mooie grote sieruien (rechts) en ook de griekse bergui (links). Meer in album

zdsc01792uitzdsc00628uit

2 gedachten over “Look

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.