Wokkels, stemmen voor 1000gulden(kruid)

Wokkels,
stemmen voor 1000gulden(kruid)

Op 12 september zijn er weer verkiezingen. Maar liefst 20 partijen proberen ons te verleiden om op een van hun kandidaten te stemmen. Daarvoor is niets te gek. Bijna elke avond wel lijsttrekkersdebatten en op straat billboards vol kleurrijke affiches. Daarbij valt het me op dat dit keer op veel verkiezings- posters manspersonen te zien zijn. Vroeger was dat wel eens anders! Een rode roos, een tomaat of een zonnebloem. Dit keer niets van dit alles……

de gulden terug?

Ik snap niet goed waarom de PVV er voor gekozen heeft om een rood-wit-blauw gekleurde meeuw af te beelden. Als tegenstander van de euro had deze partij veel beter kunnen kiezen voor het duizendguldenkruid. “Hoe Nederlands wil je het hebben?”, hoor ik Wilders al zeggen. Men had Mark Rutte een stap voor kunnen zijn, toen deze beloofde dat elke werknemer in 2015 duizend euro extra ontvangt. Duizendguldenkruid geeft de financiële crisis ook nog eens een extra accent. De wetenschappelijke naam van duizendguldenkruid luidt namelijk Centaurium. Dit wil zeggen honderd goudstukken. En wat doen we in Nederland? We maken van honderd goudstukken maar even snel duizend gulden. Alsof het niets is. Hier wordt nogal wat geld over de balk gesmeten, zou die partij dan kunnen zeggen.

echt duizendguldenkruid

Boven op het Alpinum van de Botanische Tuin staan slechts enkele plantjes van het duizendguldenkruid. Ze laten tot ver in de nazomer hun roze bloemetjes zien. Als vijfpuntige sterretjes. Blad en bloemen zouden samen goed zijn voor 1001 kwalen. Wellicht is het daarom een goed idee om de soort op grote schaal te gaan kweken. Desnoods met subsidie vanuit Brussel. De kosten van de zorg zouden er baat bij hebben.
Het geslacht duizendguldenkruid kent in Nederland drie vertegenwoordigers: echt, fraai en strandduizendguldenkruid. Ze houden alle drie van wat kalk in de grond. De laatste twee lusten regelmatig wat zout, terwijl echt duizendguldenkruid een uitgesproken voorkeur heeft voor zoutloos.

zoutjes
Over zout gesproken. In plaats van de bloemetjes is het misschien een beter idee om de meeldraden van duizendguldenkruid te gebruiken als logo van de PVV. Ze zijn heldergeel en overlangs gedraaid. Het zijn net kleine wokkels. “Henk en Ingrid” zal dit wel aanspreken, wanneer ze samen op de bank naar de televisie zitten te kijken. Twee glaasjes op tafel en een schaaltje met zoutjes binnen handbereik. De wokkel als symbool voor de vrijheid. Ziet u het al voor u?

Overigens: dit is natuurlijk geen stemadvies.

Antoon

[klik op een foto voor een vergroting]

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *