Blauwe knoop of Duyvelsbete (Succisa pratensis)

Blauwe knoop is een ‘drachtplant’, de bloemen bevatten veel nectar. Het is daarom nu nogal druk met bijen, vlinders en andere insecten rond de bloemen, vele andere soorten zijn uitgebloeid. Blauwe knoop groeit uitbundig in het heidegedeelte. Eén van mijn favorieten, maar ook van Antoon.


Blauwe knoop werd in de middeleeuwen Duyvelsbete genoemd. In het boek “Hortus Arcadië, De Groene Schatkamer” is een extra lang hoofdstuk gewijd aan deze prachtige soort (samen met beemdkroon en duifkruid die er veel op lijken) die op de rode lijst staat.
Er staat ook een mooi oud volksverhaal in: de sage van de Duivel en Blauwe knoop. Ik maak hier graag van de gelegenheid gebruik reclame te maken voor ‘ons’ boek: Koop het, geniet en verwonder! En lees het hele verhaal  😉

Om een beetje nieuwsgierig te maken: de eerste en laatste zin van de sage:
” Heel lang geleden, vele honderden jaren terug leefde er op het platteland een meisje    .……………    Ja, door de duivel. Vanaf die kwade dag heeft men ook nooit meer ogen kunnen genezen met blauwe knoop. Gewone mensenogen zijn zelfs bijna niet meer in staat om de schoonheid van blauwe knoop te bewonderen.”
Om een beetje indruk van de binnenkant te krijgen:


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.