Amandelwolfsmelk (Euphorbia amygdaloides)

DSC00184uit Ze zijn niet erg opvallend, de wolfsmelksoorten. Waarschijnlijk omdat ze nogal groen zijn. Maar het is de moeite waard eens even in de bloem te turen. En je af te vragen, zoals ik, wat nou eigenlijk de bloem is…?
DSC07947uit DSC07951uit
Het zijn schijnbloemen. Te beginnen met 2 kelkbladen die bij amandelmelk vergroeid tot zijn tot een kommetje. Er zitten (4) prachtige halvemaanvormige honingklieren, met hoornvormige uiteinden. Binnen die honingklieren zit één vrouwelijke bloem, omringd door meerdere mannelijke bloemen bestaande uit één meeldraad. Alleen op de eerste foto zie je eigenlijk nog meeldraden, op de 2e zijn deze verschrompeld en is de vrouwelijke bloem bevrucht en heeft al een beginnend vruchtje (bolletje).
De bloemen zijn eenslachtig (alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen), maar omdat ze zo dicht bij elkaar zitten lijkt het geheel één bloem. Een schijnbloem dus. {klik op foto voor vergroting} DSC00596uit DSC00598uit
De vruchten zijn mooi bolletjes die op de schutbladen hangen. Kaal en explosief. De naam wolfsmelk heeft te maken met het giftige melksap in de stengels. Amandelwolfsmelk is een Rode lijst plant, zeldzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *