Botanische Tuin

Hortus Nijmegen bestaat uit een Botanische tuin en een bloemrijke Theetuin.

De Botanische Tuin ligt in de zuidoosthoek van Park Brakkenstein in Nijmegen. Het is een oase van rust.
Er is een grote vijver en een beekje dat er met een waterval via een meertje naartoe loopt.
De tuin is rond 1970 opgezet door biologen van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Het zijn verschillende nagebootste landschappen en plantengemeenschappen naar naar de inzichten van J.P. Thijsse. En daarmee heel anders van opzet dan ’traditionele’ botanische tuinen.

U wandelt door drie hectaren “natuur”: bloemrijke kalkgraslanden, een vijver met moerasgebied, een heidegebied en verschillende stukjes bos met elk hun karakteristieke ondergroei.

Het Alpinum is een rotsheuvel die ontstaan is na het uitgraven van de vijver en is begroeid met veel Midden-Europese soorten.


De tuin kent achthonderd verschillende botanische soorten, waarvan er zeventig op de rode lijst staan en beschermd zijn. Uiteraard leven er ook vele vogels, eekhoorns, karpertjes, spinnen, hagedissen, kikkers, padden, libellen, vlinders en vele andere beestjes.

Naast zelf genieten kunt u ook een rondleiding aanvragen.

De Theetuin bestaat uit vele bloemrijke borders en een fruittuin, een groenteborder en een vlinderwal.
Er zijn insektenhotels en stapelmuren. Van mei tot oktober is het ook een beeldentuin. Workshops (beeldhouwen, tai-chi, schilderen, fotografie etc) en concerten worden hier gehouden. Op het bloemrijk terras kunt u kunt genieten van iets lekkers.


Op de website vindt u veel meer informatie en wat er nog meer te beleven is in de tuinen van  Hortus Nijmegen.

4 gedachten over “Botanische Tuin

  1. Sanne

    Prachtige tuinen! Zelfs in de herfst staan er nog bloemen in bloei! De pluktuin is ook erg speciaal. Verse kruiden en nu ook appels.

  2. Sanne

    Prachtige tuinen! Zelfs in de herfst staan er nog bloemen in bloei! De pluktuin is ook erg speciaal. Verse kruiden en nu ook appels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.